2012. január 10., kedd

Szerencsés 13-as

Nem tudjuk, babonásak vagytok vagy sem, hisztek-e péntek 13. szerencsétlenségében, vagy épp ellenkezőleg, ez a nap Számotokra csakis pozitív meglepetéseket tartogathat. A neten sokféle történetre van visszavezetve ez a babona, amit azonban egységesen állítanak ezek az oldalak az az, hogy ez a legelterjedtebb néphiedelem, így mi is szentelünk neki pár szót - sőt, egy szuper akciót is!

Előtte azonban érdekességként:

Tények péntek 13-áról:
1. Az e naptól való rettegés a tudomány egyik legnépszerűbb hiedelme, és még neve is van: paraszkavedekatriafóbia vagy friggatriszkaidekafóbia. Triszkaidekafóbiának azt nevezik, ha valaki a 13-as számtól retteg.

2. Világszerte sok kórházban nincs 13-as számú kórterem, a toronyházakban 13. emelet, sőt, egyes légikikötőkből "kifelejtették" a 13-as beszállókaput is.

3. Franklin D. Roosevelt amerikai elnök egyetlen hónapban sem utazott 13-án, és soha nem adott olyan ebédet vagy vacsorát, amelynek során 13-an ültek volna az asztalnál. Napóleon és egy másik amerikai elnök, Herbert Hoover is triszkaidekafóbiás volt.

4. A világhírű író, Mark Twain egyszer 13. meghívott volt egy díszvacsorára. Egyik barátja figyelmeztette, hogy ne menjen el - és igaza lett; "balszerencsés este volt, csak 12 személynek főztek" - emlékezett később Twain. A babonás párizsiak "bérelhetnek" 14. vendéget az ilyen alkalmakra.

5. Számmisztikusok szerint a 13-as azért balszerencsés, mert a 12-es után következik, márpedig ez utóbbi teljes szám: ennyi hónapja van az évnek, tagja a csillagjegyeknek, isten az Olimposzon, feladata Herkulesnek, törzse Izraelnek, apostola Jézusnak, napja a karácsonynak és 12 egy tucat is.



Hiedelmek ide vagy oda, mi mindenesetre szeretnénk, ha ezt a munkahét Számodra egy kellemes meglepetéssel fejeződne be, mikor is a 13-ára eső péntek alkalmából kivételes akció vár Rád a CsiniCsomag webáruházban! Teljes árú csomagjaink megrendelésénél 13%-kal kevesebbet fizetsz, ha ezen a napon vásárolsz - és mindezt még a tavalyi árakból! Ugye, milyen szerencse? :-D